27 kwietnia 2024

Uwaga na kiełkujące ziemniaki

O wartościach odżywczych ziemniaków wie niemal każdy – warzywa te są podstawą sycącego posiłku, bogatego w cenne mikroelementy. Nie zawsze jednak sytuacja przedstawia się tak pozytywnie. Zielone, kiełkujące ziemniaki kryją w sobie bowiem substancję toksyczną, solaninę. Niedojrzałe ziemniaki nie są z zasady wypuszczane na rynek konsumencki, ale warto uważać, kupując te warzywa na miejscowym bazarku. Poza tym, na stężenie solaniny można zupełnie nieświadomie wpłynąć samemu, źle przechowując ziemniaki. Jeśli znajdują się w zbyt jasnym i ciepłym miejscu, dość szybko zaczną kiełkować i automatycznie wzrośnie w nich poziom solaniny. Jeśli już zdarzy się, że ziemniaki które miały posłużyć za obiad, zaczęły kwitnąć, należy obrać je dosyć grubo, pozbywając się tych miejsc, w których znajdowały się kiełki. Zatrucie solaniną to poważna sprawa, ale zjawisko to często pozostaje niezdiagnozowane. Może objawiać się jako zatrucie pokarmowe, dawać symptomy podobne do grypy, a niekiedy doprowadzać do tak poważnych powikłań, jak stany zapalne nerek, a nawet śpiączka.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.