Uwaga na kiełkujące ziemniaki
- 381 Views
- Redaktor yellowgreen.pl
- 16 maja 2019
- Garść porad o redukcji
O wartościach odżywczych ziemniaków wie niemal każdy – warzywa te są podstawą sycącego posiłku, bogatego w cenne mikroelementy. Nie zawsze jednak sytuacja przedstawia się tak pozytywnie. Zielone, kiełkujące ziemniaki kryją w sobie bowiem substancję toksyczną, solaninę. Niedojrzałe ziemniaki nie są z zasady wypuszczane na rynek konsumencki, ale warto uważać, kupując te warzywa na miejscowym bazarku. Poza tym, na stężenie solaniny można zupełnie nieświadomie wpłynąć samemu, źle przechowując ziemniaki. Jeśli znajdują się w zbyt jasnym i ciepłym miejscu, dość szybko zaczną kiełkować i automatycznie wzrośnie w nich poziom solaniny. Jeśli już zdarzy się, że ziemniaki które miały posłużyć za obiad, zaczęły kwitnąć, należy obrać je dosyć grubo, pozbywając się tych miejsc, w których znajdowały się kiełki. Zatrucie solaniną to poważna sprawa, ale zjawisko to często pozostaje niezdiagnozowane. Może objawiać się jako zatrucie pokarmowe, dawać symptomy podobne do grypy, a niekiedy doprowadzać do tak poważnych powikłań, jak stany zapalne nerek, a nawet śpiączka.

- 24 lutego 2021
Jaka jest odpowiednia waga u człowieka?
- 3 stycznia 2021
Waga nadmiernie kontrolowana
- 9 października 2020
Spalacze tłuszczu ranking
- 7 sierpnia 2020
Jaka jest odpowiednia waga u człowieka?
Waga nadmiernie kontrolowana
Spalacze tłuszczu ranking
Martwy ciąg na prostych nogach
Rozważna dieta
Stretching czyli rozciąganie
Co po treningu ?
Skuteczne Ćwiczenia na triceps