27 kwietnia 2024

Czym jest równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie

Układając jadłospis korzystamy z różnorodnych produktów. Każdy z nich zawiera różną ilość minerałów. Jedne są wyjątkowo bogate w wapń, inne w fosfor, a jeszcze inne w potas. Poszczególne minerały tworzą związki o odczynie zasadowym lub kwaśnym. Stąd do naszego organizmu trafiają związki, które go zakwaszają lub wręcz przeciwnie – mają działanie odkwaszające. Dieta złożona głównie z mięsa, jaj, ryb i produktów zbożowych sprzyja zakwaszeniu organizmu.
Z kolei mleko i produkty mleczne, warzywa i owoce odkwaszają organizm. Mając na uwadze zachowanie w organizmie równowagi kwasowo-zasadowej powinniśmy łączyć w jednym posiłku produkty z grupy produktów zakwaszających z produktami odkwaszającymi organizm.
Zakwaszenie organizmu grozi przede wszystkim osobom, które jedzą tylko mięso i produkty zbożowe, a zapominają o owocach, warzywach, mleku i jego przetworach. Najbardziej zakwaszające organizm produkty to żółtka jaj, mięso drobiowe, najbardziej odkwasza organizm marchewka, ziemniaki, warzywa kapustne.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.